Beneficis fiscals a l'IRPF amb la nova Llei d'Habitatge

Si ets propietari d'un habitatge de lloguer, aquest article t'interessa. Comença la campanya de la Declaració de la Renda 2023 i volem explicar-te els beneficis fiscals a què pots acollir-te perquè puguis optimitzar la teva tributació i estalviar diners.

Fa gairebé un any des que s'aprovés la nova Llei d'Habitatge (el 26 de maig del 2023), que va implementar una sèrie de mesures per controlar les pujades desmesurades del lloguer, promoure la construcció d'habitatge social i ampliar l'oferta de lloguer a un preu assequible. Aquesta llei no només beneficia els llogaters per suposar una major protecció davant de pujades abusives del lloguer; sinó també atorga incentius als propietaris per oferir un habitatge de lloguer a preus raonables.

Una de les novetats de la llei recent és el seu enfocament en la bonificació de l'impost sobre la renda per a petits propietaris, aquells que tenen menys de 5 vivendes. Aquests propietaris podran beneficiar-se d'un descompte de fins al 90% a l'IRPF, que estarà determinat per la reducció del preu del lloguer que decideixin aplicar i la ubicació geogràfica de l'habitatge.

Descobreix les diferents bonificacions fiscals i quins requisits necessites per poder beneficiar-te!

Incentius fiscals per l'aplicació de la Llei d'habitatge

La nova Llei d'Habitatge comporta beneficis fiscals a l'IRPF per als qui lloguin els seus habitatges a preu reduït en zones amb alta demanda. Des de l'1 de gener de 2024, si ets un petit propietari que compleix els requisits, pots gaudir de:

Bonificació del 90%

Els requisits per obtenir una deducció del 90% a l'IRPF sobre el rendiment net del lloguer:

  • Reduir el preu del lloguer un 5% o més respecte a la renda del contracte anterior i un cop aplicada la clàusula d'actualització anual.
  • L'habitatge ha d'estar ubicat a zones de mercat tensionades.

→ Veure el llistat de municipis a declarar com a zona tensionada a Catalunya

Bonificació del 70%

Els requisits per obtenir una deducció del 70% a l'IRPF sobre el rendiment net del lloguer:

  • Si llogues per primera vegada un habitatge en una zona tensionada a un llogater entre 18 i 35 anys.
  • Si l'arrendatari és una entitat pública o una entitat sense ànim de lucre, que destinin l'habitatge al lloguer social i amb una renda inferior a la del Pla estatal d'habitatge; o persones en situació de vulnerabilitat econòmica, com a famílies amb rendes inferiors als llindars de l'IPREM.

Bonificació del 60%

El requisit per obtenir una deducció del 60% a l'IRPF sobre el rendiment net del lloguer:

  • No complint-se els requisits anteriors, si l'habitatge s'ha beneficiat d'obres de rehabilitació energètica durant els dos anys previs a la signatura del contracte d'arrendament.

Bonificació del 50%

No compleixes amb els requisits per a les reduccions més grans del 60% o 90%? No et preocupis, encara pots accedir a una deducció del 50% a l'IRPF pel lloguer del teu habitatge.

  • Calculeu la diferència entre els guanys i les despeses que ha generat l'immoble durant l'any. Aquesta diferència es coneix com a rendiment net del lloguer.
  • Aplica la deducció del 50% al rendiment net. El resultat serà la quantitat que podràs deduir a la teva declaració de la renda.

→ Et pot interessar: Quan podrà pujar el preu del lloguer amb la nova Llei d'Habitatge.

Com aprofitar al màxim aquests beneficis?

Si vols maximitzar el teu estalvi amb els beneficis fiscals del lloguer, no perdis aquesta oportunitat de reduir la teva càrrega fiscal i contribuir a la millora del mercat del lloguer:

  • Mantingues la documentació actualitzada: guarda contractes, factures i certificats d'obres de rehabilitació.
  • Planifica amb antelació: Coneix els requisits i beneficis de cada incentiu abans de signar un contracte.
  • Consulta amb un expert perquè et pugui ajudar a aplicar correctament les deduccions.

Finques Riera Blanca, especialistes en gestionar la teva declaració de la renda

Necessites ajuda amb la gestió de la teva declaració de la renda? A Finques Riera Blanca estem compromesos a maximitzar els teus beneficis i minimitzar les teves preocupacions. Des de la recopilació de documents fins a la presentació final, ens encarreguem de tots els detalls per optimitzar els vostres impostos.

Amb anys d'experiència i coneixement especialitzat, el nostre equip d'experts us ofereix un servei integral i fiable per obtenir els millors resultats en la declaració de la renda. La nostra prioritat és tenir cura dels teus interessos i assegurar-nos de facilitar-te la gestió de la declaració de la renda.

Si necessites obtenir més informació, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per a un assessorament personalitzat!

 

Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles