Les claus sobre la limitació del preu del lloguer a partir del febrer a Catalunya

A partir del febrer, Catalunya es convertirà a la primera comunitat autònoma a aplicar el control de preus al lloguer. Després de molts mesos de converses entre la Generalitat i el Ministeri d'Habitatge, 140 municipis, incloent-hi Barcelona, ​​Girona, Tarragona i Lleida, es podran declarar zones de mercat residencial tensionat.

Una zona tensionada es considera aquelles àrees on la Llei d'Habitatge permet a les comunitats autònomes declarar situacions d'especial tensió al mercat de lloguer o habitatge. Per exemple, el preu del lloguer o el cost de la hipoteca, entre d'altres.

En què consistirà la limitació de preus del lloguer?

L'objectiu d'aquesta mesura és regular i estabilitzar les tensions al mercat del lloguer intentant garantir l'accessibilitat a l'habitatge a Catalunya. Es diferencia la limitació de preus segons si el propietari és petit o gran tenidor:

Límit de preu si el propietari no és gran tenidor

En el cas de petits tenidor, si l'habitatge ja estava llogat, el nou contracte ha de mantenir el mateix preu, amb un augment màxim del 3% el 2024 i un índex d'actualització nou que ha d'implementar l'INE, a partir del 2025. permeten augments addicionals del 10% per raons com ara rehabilitació, millores d'accessibilitat o contractes de deu anys o més.

Si l'habitatge mai no s'ha llogat o no s'ha llogat en els darrers 5 anys, el preu màxim es fixa segons l'índex de referència del preu del lloguer.


Límit de preu si el propietari és gran tenidor

Per a grans tenidors (propietaris de més de 5 habitatges), el preu màxim en nous contractes no pot superar l'índex de preus de referència de lloguer, fins i tot si l'habitatge ha estat desocupat en els darrers 5 anys.

Què es considera un “gran tenidor”?

La Generalitat de Catalunya redueix el nombre de 10 a 5 vivendes per classificar un propietari com a "gran tenidor". A partir d'ara, les persones amb cinc o més habitatges seran identificades a Catalunya com a 'grans tenidors', a diferència del que s'estableix a nivell nacional, que identifica un gran tenidor com aquell propietari de 10 o més habitatges.

Quins seran els municipis declarats com a zona tensionada?

Llistat de municipis a declarar com a zona de mercat residencial tensionat:

  • A: Abrera, Alella, Amposta, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona.
  • B: Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, La Bisbal de l'Empordà, Blanes.
  • C: Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes de Montbui, Caldes d'Estrac, Calella, Calldetenes, Cambrils, Canet de Mar, La Canonja, Canovelles, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Cervera, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cubelles.
  • E: Esparreguera, Esplugues de Llobregat.
  • F: Falset, Figueres, Les Franqueses del Vallès.
  • G: La Garriga, Gavà, Girona, Granollers, Guissona.
  • H: L'Hospitalet de Llobregat.
  • I: Igualada, La Llagosta, Lleida, Llinars del Vallès, Lloret de Mar.
  • M: Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, El Masnou, Matadepera, Mataró, Molins de Rei, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montgat, Montmeló, Montornès del Vallès, Móra la Nova.
  • O: Olesa de Montserrat, Olot.
  • P: Palafolls, Palafrugell, Palamós, Palau-solità i Plegamans, El Papiol, Parets del Vallès, Pineda de Mar, Polinyà, Porqueres, El Prat de Llobregat, Premià de Dalt, Premià de Mar, Puigcerdà.
  • R: Reus, Ripoll, Ripollet, La Roca del Vallès, Roquetes, Rubí.
  • S: Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, Sant Fruitós del Bages, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Pol de Mar, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Santa Susanna, Sarrià de Ter, La Seu d'Urgell, Sitges, Solsona, Sort.
  • T: Tarragona, Tàrrega, Teià, Terrassa, Tiana, Tona, Torelló, Torredembarra, Torrelles de Llobregat, Tortosa, Tremp.
  • V: Vallirana, Valls, Vendrell, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt y Vilassar de Mar.

Requisits per considerar una zona tensionada

Hi ha dos criteris per declarar una "zona tensionada":

  1. Que la càrrega mitjana de la hipoteca o el lloguer, sumada als subministraments bàsics, excedeixi el 30% dels ingressos mitjans d'una llar.
  2. Que el preu del lloguer hagi augmentat almenys tres punts percentuals per sobre de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) en els darrers cinc anys.

Només cal que es compleixi una d'aquestes dues condicions perquè es declari la zona com a tensionada.

A partir de quan s'aplica aquesta limitació?

La Ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha comunicat a la consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, que “l'Índex de preus de referència de lloguer està previst que es publiqui al llarg del mes de febrer”.

Quant de temps durarà la limitació?

La declaració de zona tensionada permet l'aplicació de mesures de control del mercat de lloguer durant tres anys, i es pot prorrogar anualment si la situació no ha millorat.

La limitació de preus també afecta contractes actuals?

Si ja comptes amb un contracte de lloguer en una zona declarada com a tensionada abans de febrer de 2024, la limitació de preus no afectarà el teu lloguer actual.
 
Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles