Qüestions freqüents a la declaració de la renda a Catalunya

L'11 d'abril arrenca la campanya de la renda i, amb aquesta, sorgeixen nombrosos dubtes que pretenem resoldre en aquesta publicació abans que presentis la Declaració de la Renda 2022 a Catalunya.

Si has percebut ingressos econòmics durant l'any natural anterior, bé siguis treballador per compte propi o per compte d'altri, així com pensionista, has de saber que hi ha rendes exemptes de l'IRPF i deduccions autonòmiques a Catalunya que podràs aplicar sempre que compleixis les condicions que detallarem més endavant a cada apartat.

Responem les teves preguntes!

Si em surt la renda a tornar, quant triguen a fer-la efectiva?

L'Agència Tributària té un màxim de sis mesos, des del termini del termini de presentació de les declaracions. Tenint en compte que el termini de presentació sol acabar el 30 de juny, podríem dir que hisenda disposa fins al 31 de desembre, per fer el pagament corresponent, encara que sol ser molt més ràpida. Normalment, Hisenda triga a enviar les devolucions de la renda entre les dues i les quatre setmanes següents a la data de presentació, però també ha arribat a pagar en menys de 15 dies.

No obstant això, en els casos en què la devolució és superior a 3.000 euros, el tràmit es pot demorar pel fet que Hisenda es troba realitzant comprovacions per garantir que no hi ha irregularitats.

Què és la declaració conjunta?

En termes generals, la declaració de la renda a Catalunya i a la resta de comunitats es presenta de manera individual, però també hi ha la possibilitat que les persones integrades en una unitat familiar facin la declaració conjunta.

La quantitat mínima per contribuent és de 5.550 euros anuals, amb independència del nombre de membres integrats a la unitat familiar. En declaracions conjuntes s'estableix una reducció a la base imposable de:

  • 3.400 euros anuals per unitat familiar composta per matrimonis no separats legalment amb els fills menors o majors incapacitats que hi convisquin.
  • 2.150 euros anuals per unitat familiar monoparental que estigui composta pel pare o mare vidu, separat legalment o no casat amb els fills menors o majors incapacitats que convisquin amb el progenitor.

Quan no he de fer la declaració de renda a Catalunya?

Segons l'Agència Tributària no tots els ciutadans estan obligats a fer la declaració de renda a Catalunya oa la resta de comunitats autònomes. Per això, abans de declarar l'IRPF a Catalunya, has de conèixer quins contribuents estan exempts de presentar la declaració de la renda 2022:

  • Aquells que, amb únic pagador, hagin ingressat 22.000 euros bruts o menys a l'any natural 2022.
  • Els que amb més d'un pagador perceben rendes de menys de 15.000 euros anuals, corresponent al salari mínim fixat l'1 de gener del 2023 (anteriorment era de 14.000 euros). Hi ha una excepció per als treballadors que tenen dos o més pagadors, els ingressos obtinguts dels quals a partir del segon pagador no superin els 1.500 euros en total durant el 2022, se li aplicarà el límit general que estableix els 22.000 euros anuals.
  • Aquells que durant l'exercici 2022 han obtingut exclusivament rendiments íntegres del capital immobiliari o guanys patrimonials per una quantitat màxima total de 1.600 euros anuals.
  • Tampoc no estan obligats a fer la declaració de la renda a Catalunya aquells contribuents que hagin patit pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros, tant en tributació individual com conjunta.

Quina és la data límit per presentar la declaració de la renda a Catalunya?

La campanya de la Renda 2022 finalitza el proper 30 de juny, per la qual cosa aquesta és la data límit permesa per presentar-la. Si per alguna distracció no arribes a temps, no presentar la declaració de l'IRPF a Catalunya en el termini establert et suposarà una sanció que dependrà del retard, del resultat de la declaració, així com de si és Hisenda la que t'envia un requeriment per no haver presentat la declaració.

  • Si el resultat és a tornar, la sanció econòmica és de 200 euros si has rebut un requeriment previ de lAdministració Tributària, o de 100 euros en cas de presentar la declaració fora de termini però sense requeriment de lAdministració.
  • Si el resultat és a pagar i t'has adonat abans que Hisenda t'ho requereixi, el recàrrec correspon a l'1% de la quantitat deguda i que caldrà sumar-hi un 1% més per cada mes transcorregut. Si el retard es prolonga fins als 12 mesos, el recàrrec pujarà al 15% més els interessos.
  • Si el resultat és a pagar i Hisenda t'ha fet arribar el requeriment, això suposa una infracció que comporta una sanció entre el 50% i el 150% del total del deute.
     

Deduccions i exempcions a la renda, quina diferència hi ha?

Les exempcions a la renda és un privilegi establert pel Govern o la llei que alliberen el contribuent del pagament de l'impost i no tenen l'obligació de tributar.

Les deduccions a la renda, en canvi, suposen reduccions totals o parcials a la base imposable del pagament d'impostos. Es tracta també d'un benefici econòmic establert per la llei i afavoreix a la quota final a pagar a Hisenda.

La principal diferència entre les exempcions i les deduccions a la renda és que les primeres eliminen completament l'obligació de tributar per determinats ingressos o situacions, mentre que les segones permeten reduir la quantitat a pagar a Hisenda en funció de les despeses deduïbles.

A més, és important tenir en compte que les exempcions s'apliquen directament sobre la base liquidable de l'impost, mentre que les deduccions ho fan sobre la base imposable, per tant, el seu efecte en la reducció de la quota final pot variar.

Deduccions per a la renda a Catalunya

  • Deducció per naixement o adopció d'un fill
  • Deducció per viduïtat
  • Deducció per lloguer dhabitatge habitual
  • Deducció per donació a la investigació científica i tecnològica
  • Deducció per rehabilitació de l'habitatge habitual
  • Deducció tenir 2 o més pagadors
  • Deducció per fomentar la llengua catalana
  • Deducció per instal·lar plaques solars

Consulta més informació sobre les deduccions renda 2022 Catalunya

Novetats a l'impost sobre la renda a Catalunya per a aquest any

Amb efectes des del 26 de gener de 2023 s'introdueixen les següents modificacions al Reglament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (RIRPF):

  • Es minora del 15% al ​​2% el tipus mínim de retenció aplicable als rendiments del treball que derivin duna relació laboral especial de les persones artistes que desenvolupen la seva activitat en les arts escèniques, audiovisuals i musicals.
  • Es redueix del 15% al ​​7% el tipus de retenció en els supòsits següents:
    • Contribuents que desenvolupin activitats incloses als grups 851, 852, 853, 861, 862, 864 i 869 de la secció segona de Tarifes de l'IAE.
    • Contribuents que desenvolupin activitats a les agrupacions 01, 02, 03 i 05 de la secció tercera, de les Tarifes de l'IAE.
    • Quan la contraprestació derivi d'una prestació de serveis que per la seva naturalesa, si es realitzés per compte d'altri, quedaria inclosa a l'àmbit d'aplicació de la relació laboral especial de les persones artistes.

Especialistes en tramitar declaracions de renda a Catalunya

A Finques Riera Blanca som especialistes en la tramitació de declaració de renda a Catalunya i us assessorem en relació amb les deduccions autonòmiques de Catalunya o les possibilitats d'exempció.

Tens cap dubte abans de fer la declaració de la Renda 2022? Poseu-vos en contacte amb nosaltres i us ajudarem a resoldre els dubtes que us sorgeixin amb atenció personalitzada!

Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles