Quant pagaràs per vendre el teu habitatge a Catalunya?

En el procés de compravenda, tant el comprador com el venedor han de fer una sèrie de pagaments perquè tots els tràmits i documents en relació amb l'immoble quedin resolts per ambdues parts.

Si sou propietari i voleu vendre un habitatge a Catalunya, aquest contingut us interessa. A continuació us expliquem quins són els impostos per venda d'un habitatge a Catalunya que haureu d'assumir abans del procés, a més de les exempcions i reduccions que podeu gaudir en cas de complir-los.

Quins impostos principals cal pagar si venc el meu habitatge?

Sabem que la venda d´un habitatge no és un tràmit fàcil i sempre sorgeixen dubtes com quins impostos es paguen en vendre una casa. Aquests són els principals impostos que ha d'assumir el venedor abans de fer la transacció:


IRPF

L'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és un dels tràmits fiscals imprescindibles en la compravenda d'un habitatge i s'inclou a la declaració de la renda de l'any següent.

Si vols vendre un immoble a Catalunya per una quantitat superior a la que vas comprar, hauràs de pagar l'impost sobre la renda pel guany patrimonial obtingut. A més, a aquesta xifra podràs descomptar les despeses de la notaria o les comissions de l'agència immobiliària, entre d'altres.

A la taula següent t'indiquem quin és el percentatge que has de tributar segons el rendiment patrimonial:

Tram IRPF % a tributar
1r tram: Fins a 6.000 euros de rendiment patrimonial

19%

2n tram: Entre 6.000 i 50.000 euros de rendiment patrimonial 21%
3r tram: Entre 50.000 i 200.000 euros de rendiment patrimonial 23%
4t tram: Més de 200.000 euros de rendiment patrimonial 26%

 

Impost sobre la plusvàlua

L'impost sobre la plusvàlua, també conegut com a Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), és un tribut que es paga a l'ajuntament a què pertany una propietat. Per exemple, si veneu un habitatge a Catalunya i l'immoble es troba a l'Hospitalet de Llobregat, haureu de pagar l'impost a l'Ajuntament de L’Hospitalet i no al de Barcelona.

Si vols calcular la plusvàlua municipal, en termes generals es multiplica la base imposable de limmoble per un coeficient que determina cada Ajuntament i que en cap cas ha de sobrepassar el 30%. Aquest càlcul es pot fer mitjançant un mètode objectiu o mitjançant el mètode de plusvàlua real.

Per facilitar-te aquest procés, a Finques Riera Blanca estem actualitzats amb el tipus impositiu que s'aplica a cadascun dels 947 ajuntaments de Catalunya i t'ajudem a calcular-lo de la manera més eficient.

Quan he de pagar aquests impostos per vendre un habitatge?

L'impost de l'IRPF per vendre un habitatge s'ha de pagar a la declaració de la renda de l'any següent a la venda.

L'impost sobre la plusvàlua, en canvi, s'ha de pagar dins dels 30 dies hàbils després de la venda de l'habitatge, encara que pot variar segons els terminis de cada ajuntament.

Altres possibles pagaments a realitzar per vendre el teu habitatge

A més de l'IRPF i l'impost de plusvàlua, hi ha altres despeses per la venda d'una propietat a Catalunya.


IBI

L'impost sobre béns immobles (IBI) és un tribut anual i obligatori per garantir que el venedor està al dia amb els pagaments i els deutes de l'habitatge. En cas de vendre el teu immoble, hauràs de pagar la part proporcional als mesos corresponents. Per exemple, si la venda del teu habitatge es fa al maig, hauries de pagar la part proporcional dels primers 5 mesos de l'any.

A Catalunya, aquest impost que l'amo d'un habitatge paga cada any és del 0,66% del valor cadastral de la propietat.

Comissió agència immobiliària

Si contractes els serveis d'una agència immobiliària per vendre casa teva, altres despeses per la venda de l'habitatge que hauràs d'assumir serà el percentatge de la seva comissió. A Finques Riera Blanca t'informarem de manera clara i transparent de quin és el percentatge i no pagaràs de més.

Pagaments pendents hipoteca

Abans de vendre un habitatge a Catalunya, has de liquidar els pagaments pendents de la hipoteca.

Una manera de pagar la hipoteca és amb els diners de la venda de la casa, però hauràs de presentar el Certificat de Deute Pendent a loficina del notari. La sol·licitud al banc d‟aquest certificat pot costar fins a 100 euros.

Despeses notarials

Tot i que el contracte de compravenda d'un habitatge se signa pel comprador i el venedor davant d'un notari, segons el Codi civil és el venedor qui es farà càrrec de les despeses de l'escriptura pública i el comprador assumirà les despeses de la primera còpia i posteriors a la compravenda, llevat de pacte en contra.

De tota manera, en la majoria de casos és costum que el comprador sigui qui assumeixi aquestes despeses notarials, ja sigui bé per un possible pacte, o bé perquè el Codi Civil també recull la sentència següent respecte de les despeses notarials:

Totes les despeses que es derivin de la compravenda seran satisfetes pel comprador, excepte la plusvàlua municipal que serà satisfeta pel venedor.

Excepcions a IRPF per la venda d'un habitatge a Catalunya

Aquestes són algunes de les excepcions de l‟IRPF per la venda d‟un habitatge:

Majors de 65 anys

Si ets més gran de 65 anys o la persona està a càrrec teu, no hauràs de declarar l'IRPF corresponent a la venda d'un habitatge. Aquesta excepció s'aplica en cas d'estar empadronat a l'habitatge durant un mínim de 3 anys.

No hi ha guany

L'IRPF sobre la renda només ha de pagar en cas d'haver obtingut un guany capital a l'habitatge. D'aquesta manera, si vas vendre la casa per menys del que la vas comprar, no caldrà que paguis aquest impost. En canvi, sí que hauràs de declarar la venda de la propietat a la declaració anual de la renda.

Reinvertir en habitatge habitual

El mateix passa si els diners guanyats els inverteixes en la compra d'un habitatge nou habitual o en la renovació del futur habitatge principal. En aquest cas, disposeu d'un termini de dos anys per utilitzar la plusvàlua d'aquesta manera i és important que estiguis empadronat a l'habitatge per més de 3 anys.

Casos en què poden haver-hi reduccions d'impostos per la venda d'un habitatge a Catalunya

Obres de millora

Les reformes d'una casa ens poden disminuir la despesa de l¿IRPF en vendre un habitatge. Per això, haurem d'incloure la despesa en el càlcul i així esbrinar si vam obtenir un guany o una pèrdua patrimonial, ja que només cal pagar l'impost en cas de guany.

Millores d'eficiència energètica

Les millores d'eficiència energètica realitzades en un habitatge també suposen una reducció de l'impost a pagar en vendre casa teva. Si heu millorat en un 30% el consum d'energia no renovable, podeu reduir el guany de capital de l'IRPF en un 40%.

Despeses de lloguer

Una altra reducció d‟impostos per la venda d‟un habitatge a Catalunya són les despeses de lloguer. És a dir, si has llogat l'immoble que vens, pots restar del guany patrimonial de l'IRPF les despeses de reparació, assegurances, comunitat o recollides d'escombraries, entre d'altres.

Estalvia temps i diners

A Finques Riera Blanca som experts immobiliaris i fem una exhaustiva anàlisi de la venda del teu immoble amb l'objectiu de reduir l'impacte fiscal al màxim. Si necessites vendre el teu immoble a Barcelona o als voltants, no dubtis a contactar amb nosaltres perquè et puguem assessorar i ajudar-te a calcular els impostos per la venda del teu habitatge.

 

Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles