Diferències entre lloguer turístic i un lloguer de temporada

Quan es tracta de rendir una propietat per un període curt de temps, és habitual trobar-se amb dos termes: lloguer de temporada i lloguer turístic o de vacances. A simple vista poden semblar el mateix, però hi ha diferències clau quant a durada, regulació, serveis i obligacions fiscals. Vols conèixer les diferències de cada modalitat? En aquest article us expliquem en què consisteix cada tipus de lloguer, els seus avantatges i desavantatges, i quina opció pot resultar més convenient si ets propietari.

​​​​​​​​​Qué es el lloguer de temporada?

El lloguer de temporada és un contracte d'arrendament per temps determinat que se signa quan l'inquilí necessita un habitatge per un motiu concret, com ara estudis, treball, tractaments mèdics o vacances prolongades. Es caracteritza per no tenir com a finalitat lús habitual i permanent de lhabitatge.

¿ Què és el lloguer turístic o de vacances?

El lloguer turístic o de vacances fa referència a la cessió d'ús d'un habitatge, moblat i equipat, per un període curt -normalment dies o setmanes- a turistes o visitants, amb fins d'oci, descans o vacances. Es tracta d'un model de negoci més vinculat al sector turístic, per això ha de seguir les normatives autonòmiques específiques, a més de certs requisits legals. Els allotjaments turístics solen anunciar-se a plataformes específiques del sector.

Diferències entre lloguer turístic i un lloguer de temporada

A l'hora d'arrendar un habitatge, és important conèixer les diferències entre el lloguer de temporada i el lloguer turístic, ja que cadascú té característiques legals, fiscals i operatives diferents. Tot i que tots dos impliquen l'ús temporal d'una propietat, estan destinats a diferents finalitats i es regeixen per normatives específiques.

Durada

La durada del contracte és una de les principals diferències:

  • Lloguer turístic: sol tenir una durada molt curta, entre un i trenta dies, i està destinat a ús vacacional. En alguns casos, es pot ampliar fins a dos o tres mesos, però no es considera residència habitual.
  • Lloguer de temporada: pot durar des de pocs mesos fins a un any, depenent del motiu que justifiqui l'estada (treball temporal, estudis, etc.). No es renova automàticament.

Regulació

  • Lloguer turístic: està regulat per la normativa turística autonòmica. Cada comunitat autònoma estableix els seus propis requisits, llicències i condicions per operar legalment.
  • Lloguer de temporada: es regeix per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), sempre que l'arrendament no es faci com a activitat econòmica professional.

Servei

  • Lloguer turístic: el propietari (o gestor) sol oferir serveis similars als d'un hotel, com ara neteja, roba de llit, atenció al client, etc.
  • Lloguer de temporada: el propietari no té l'obligació d'oferir aquests serveis addicionals. L'arrendatari és qui ocupa la vivenda durant la seva estada.

Fiscalitat

  • Lloguer turístic: si es gestiona com a activitat econòmica (amb serveis inclosos), els ingressos es declaren com a rendiments d'activitats econòmiques i s'han d'incloure a l'IVA. A més, es requereix l'alta al cens d'empresaris, professionals i retenidors.
  • Lloguer de temporada: els ingressos obtinguts es declaren com a rendiments del capital immobiliari a l'IRPF, i es poden deduir certes despeses.

Avantatges i desavantatges del lloguer temporal

El lloguer de temporada és una opció cada cop més utilitzada per propietaris que busquen una alternativa al lloguer turístic o al de llarga durada. Combina flexibilitat amb una certa estabilitat, encara que presenta alguns reptes.

Avantatges

  • Major estabilitat a l'ingrés durant el contracte.
  • Menor rotació d'inquilins, cosa que redueix el desgast de la propietat.
  • Menys exigències legals que un lloguer turístic.
  • L'arrendatari sol tenir un motiu clar i temporal per residir a la vivenda.

Desavantatges

  • Menor rendibilitat que el lloguer turístic a zones d'alta demanda.
  • No sempre és fàcil trobar llogaters adequats fora de temporades acadèmiques o laborals.

Avantatges i desavantatges del lloguer turístic

El lloguer turístic ha esdevingut una opció atractiva per a molts propietaris que busquen rendibilitzar els seus immobles de manera més dinàmica; encara que també implica assumir certes responsabilitats i desafiaments.

Avantatges

  • Major rendibilitat per nit llogada, sobretot en destinacions turístiques.
  • Flexibilitat per fer servir l'habitatge entre reserves.
  • Possibilitat de rebre ingressos ràpids amb alta rotació.

Desavantatges

  • Alta competència en plataformes com Airbnb.
  • Més desgast de l'immoble per la rotació constant.
  • Necessitat de llicències i compliment de regulacions turístiques.
  • Inversió en serveis, neteja, mobiliari i atenció al client.

Como propietario, ¿qué opción me interesa más?

Escollir entre lloguer turístic o de temporada no és només una qüestió de números, sinó que depèn de diversos factors. Aquí van alguns punts clau per ajudar-te a decidir:

  • Ubicació: si la teva propietat està en una zona turística, el lloguer de vacances pot ser més rendible. Si estàs en una ciutat universitària o empresarial, el lloguer de temporada et pot donar ingressos estables.
  • Disponibilitat: si planeges fer servir l'habitatge part de l'any, el lloguer turístic et dóna més flexibilitat.
  • Gestió: el lloguer turístic requereix més implicació o contractar una empresa gestora. El de temporada és més passiu.
  • Tolerància al risc: si preferiu ingressos segurs i menys gestions, el de temporada és la vostra opció. Si busques més rendibilitat i estàs disposat a implicar-te, el turístic pot ser millor.

→ ET POT INTERESSAR: Com garantir el cobrament de la renda de lloguer en un habitatge?

 

alquiler de temporada y turistico

Implicacions legals

Abans de llançar-te al lloguer del teu habitatge, és fonamental conèixer les obligacions legals que implica cada modalitat. Tant el lloguer de temporada com el turístic estan subjectes a normatives diferents, i complir-les és clau per evitar sancions i garantir una activitat segura i legal.

Requisits legals per al lloguer temporal

El lloguer de temporada és regulat per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). No requereix inscripció a registres turístics, però és essencial redactar un contracte on quedi clar que la finalitat de l'arrendament no és establir una residència permanent (per exemple, per motius de treball, estudis o tractament mèdic).

Llicències i permisos necessaris

Per a aquest tipus de lloguer, generalment no calen llicències específiques. Tot i això, algunes comunitats autònomes podrien sol·licitar algun tipus de registre si l'activitat es realitza de forma continuada.

Requisits legals per al lloguer de vacances

Per operar legalment com a lloguer turístic a Espanya, cal complir els requisits específics de cada comunitat autònoma. L'incompliment d'aquestes normatives pot comportar importants multes econòmiques i la prohibició de continuar operant com a allotjament turístic.

Llicències i permisos necessaris

  • Registre de l'habitatge com a habitatge d'ús turístic (VUT).
  • Compliment de condicions mínimes dhabitabilitat, accessibilitat i seguretat.
  • En alguns casos, el mateix edifici ha de permetre expressament lús turístic.
  • Mostrar de manera visible el número d'identificació turística.

A Fincas Riera Blanca som especialistes en gestió i administració de lloguers. Amb més de 30 anys d'experiència, us ajudem a maximitzar la rendibilitat de la vostra propietat, gestionant cada detall des del contracte fins al manteniment, amb un servei personalitzat i professional. Necessites ajuda en la gestió del teu lloguer temporal o turístic? Posa't en contacte amb nosaltres sense cap compromís.

Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles