Com garantir el cobrament de la renda de lloguer en un habitatge

Per què hi ha pocs pisos al mercat immobiliari de lloguer?

Barcelona és una de les ciutats espanyoles més afectades en relació amb l'escassetat d'ofertes de vivendes de lloguer. Es pot teoritzar que aquesta situació pot ser deguda a una forta demanda al mercat immobiliari de lloguer, però en realitat hi ha altres motius que influeixen tant a arrendadors com a arrendataris.

A continuació et presentem els 7 principals motius de per què hi ha menys pisos de lloguer:

Por a l'impagament

La por a l'impagament és, sens dubte, el motiu més eminent davant de la possibilitat de llogar una propietat. La prioritat del propietari és assegurar el cobrament de lloguer i, per això, necessita una garantia per part dels nous llogaters.

Preferència a vendre

En moltes situacions, sobretot davant d'una herència, la venda d'un habitatge davant del lloguer tendeix a ser la solució més senzilla. No obstant això, els avantatges i inconvenients de vendre o llogar una propietat depenen de les posicions personals i econòmiques en què el propietari es trobi.

Lleis que limiten les rendes

Amb l'objectiu de frenar l'augment dels costos de l'habitatge, a finals de març del 2022 el Govern va aprovar la imposició del límit d'increment del lloguer del 2%. Anteriorment, els propietaris podien exigir l'augment íntegre de l'IPC, arribant aquest a valors fins al 9,8% de la renda mensual. Actualment i fins al proper 31 de desembre de 2023, l'increment no podrà ser superior al 2%, fet que suposa un altre handicap davant de la decisió de llogar o buscar altres alternatives.

Lloguer turístic

Un altre dels motius de l'escassetat de pisos de lloguer és el creixement del lloguer turístic. La Comissió Nacional del Mercat de la Competència assegura que "no hi ha evidència d'una relació directa i exclusiva entre l'oferta dels habitatges turístics i el preu dels habitatges", tot i que sí que ha influït en una oferta més baixa del lloguer residencial.

Contractes llargs, menys rotació

Els contractes llargs o la seva renovació suposen menys rotació al mercat immobiliari del lloguer. Aquesta situació resulta avantatjosa per al propietari i l'inquilí que estan conformes amb el lloguer, però és un altre dels motius pels quals nous demandants no troben més oferta de pisos de lloguer.

Processos de desnonament

Els processos de desnonament poden ser molt llargs i tediosos, tant pel llogater com pel propietari. Moltes vegades, el procés pot trigar mesos o fins i tot anys, i pot ser molt estressant per a totes les parts involucrades. A més, sovint es requereix la intervenció d'advocats i tribunals, cosa que pot augmentar encara més la durada i la complexitat del procés. Tot i que és important assegurar-se que es respectin els drets de les dues parts, pot suposar un motiu pel que els propietaris no cedeixin els seus habitatges al mercat immobiliari de lloguer.

Noves mesures de protecció als llogaters

A finals del 2022, el Govern va aprovar noves mesures de protecció als llogaters. Entre aquestes, destaca l'extensió del període de suspensió dels desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial fins al 30 de juny de 2023. Això significa que durant aquest període aquests llogaters no correran el risc de perdre casa seva.

D'altra banda, s'han habilitat pròrrogues de sis mesos per als contractes d'arrendament que estiguin per vèncer abans del 30 de juny de 2023. Això significa que, si el contracte d'arrendament estava per vèncer en aquest termini, els llogaters poden sol·licitar aquesta pròrroga extraordinària i l'arrendador ha d'acceptar aquesta petició.


Què podem fer per garantir el cobrament de la renda de lloguer?

 

Si vols llogar un habitatge i no saps com garantir el cobrament del lloguer, a Finques Riera Blanca et proposem diferents maneres d'assegurar el cobrament mensual de la renda:

Filtrar bé els llogaters

A més de la primera impressió que obtinguis de les persones interessades a llogar el teu habitatge, és important recollir informació del potencial llogater que resulti útil i interessant per comprovar que pot donar suport al pagament del lloguer.

Nosaltres ens encarreguem a través d'una ràpida gestió de comprovar el contracte de treball i estabilitat laboral, les darreres nòmines, un estudi de solvència… En qüestió de dies tenim llogaters potencials!


Pagament d'una fiança

La fiança és una garantia que el llogater lliura a l'arrendador en compensació a possibles desperfectes oa l'impagament de la renda mensual, i té la mateixa durada que el lloguer.

No obstant això, pel fet que la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) estableix una única mensualitat i que el propietari ha de dipositar a l'organisme corresponent de la seva comunitat autònoma, aquesta fiança no sol ser suficient i es recomana demanar una altra mensualitat en concepte de garantia addicional , malgrat que no sol ser una garantia de cobrament de les rendes.

Contractar una assegurança d'impagament de lloguer

Una altra de les recomanacions que oferim és contractar una assegurança d'impagament de lloguer per garantir les rendes mensuals al 100% i que et sentis més tranquil mentre llogues el teu habitatge.

Abans d'oferir diferents serveis i prestacions amb l'assegurança del lloguer, les companyies d'assegurances estudien el futur inquilí per reduir les possibilitats d'impagaments del lloguer.

Exigir un aval bancari

L'aval bancari permet garantir el cobrament del lloguer en cas que l'inquilí no pugui fer el pagament del lloguer de l'habitatge. El banc respon per l'avalat davant del propietari, que podrà reclamar directament a l'entitat pel pagament de la renda del pis.

Demanar un dipòsit de garantia

El dipòsit és el sistema dassegurança de cobrament més utilitzat pels propietaris perquè suposa una garantia de lloguer addicional a la fiança mensual. A diferència de l'aval bancari, el dipòsit el rep l'arrendador i la validesa correspon a la durada del contracte.


Garantia de cobrament amb agència immobiliària

Quan una agència immobiliària ha gestionat el contracte de lloguer, aquest sistema de garantia de cobrament es pot sol·licitar directament amb l'empresa especialitzada. Com? Mitjançant un percentatge de la renda mensual, pel qual el propietari sassegura el cobrament del lloguer.


Realitzar un estudi de solvència exhaustiu

Finalment, altres mesures preventives per evitar inquilins deutors i assegurar el cobrament del lloguer és realitzar un estudi de solvència exhaustiu.

A més de demanar els contractes de treball o les darreres nòmines, el propietari pot comprovar els fitxers de morosos per conèixer l'estat de deutes de l'inquilí.

 

Per què confiar en Finques Riera Blanca per garantir el cobrament del lloguer?

A Finques Riera Blanca comptem amb una àmplia experiència en el servei de lloguer d'immobles i ens encarreguem de totes les gestions per assegurar les rendes mensuals de manera ràpida i segura.

Lloga amb tranquil·litat i recorda! Si ets client de Finques Riera Blanca tens una valoració gratuïta del teu immoble tant per a la venda com pel lloguer.

finques riera blanca
Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles