Com afecta la pujada de tipus d'interès a la compravenda d'un habitatge?

Per què pugen els tipus dinterès?

El Banc Central Europeu tanca l'any amb una nova pujada de tipus d'interès de 0,5 punts fins al 2,5%, el màxim històric des de fa 14 anys, i ha avisat que continuarà pujant el 2023. Cada pujada de tipus de interès significa un encariment dels préstecs bancaris i de les hipoteques, cosa que afecta directament la compravenda d'un habitatge.

A continuació us expliquem què és la pujada de tipus d'interès, com afecta la compravenda d'habitatges i quines conseqüències té.

Aquests són els motius principals de la pujada de tipus d'interès a Europa:

  • Contenir la inflació de la zona Euro: que és present els darrers anys i per la qual es tem que s'arribi a una desacceleració econòmica.
  • Refredar l'economia: la finalitat justifica els mitjans i una pujada de tipus d'interès fa que es redueixi l'activitat econòmica amb l'objectiu que els productes i els serveis no es continuïn encarint.
  • Per enfortir l'euro: una altra de les raons de la pujada de tipus d'interès del BCE ha estat la caiguda de l'euro davant el dòlar, que al setembre va arribar als 0,9534 dòlars al canvi.

Per què afecta la compravenda d'habitatges?

La relació entre inflació i tipus dinterès és fonamental per comprendre les conseqüències en la compravenda d'habitatges, ja que ambdós factors poden tenir un impacte significatiu en la demanda i en els preus de l'immoble.
Quan els tipus d'interès són baixos, a les persones i les empreses els resulta més fàcil i econòmic prendre préstecs i això afavoreix la demanda d'habitatges, cosa que té com a resultat que els preus augmentin. Per altra banda, si els tipus dinterès són alts, la demanda d'habitatges es redueix i els preus poden disminuir.

Vull comprar un habitatge: Com m'afecta la pujada de tipus d'interès?

Si estàs pensant en comprar un immoble has de conèixer com la pujada de tipus d'interès et pot influir tant si necessites demanar una hipoteca com si vols comprar la propietat amb els teus estalvis:

Afectació a usuaris que volen demanar una hipoteca

Una taxa d'interès fixa pot proporcionar més estabilitat i previsibilitat en els pagaments mensuals, però el cost total de la hipoteca pot ser més gran si els tipus d'interès baixen després de la signatura. D'altra banda, una taxa d'interès variable us ofereix la possibilitat d'aprofitar baixades en els tipus d'interès, de la mateixa manera que comporta més risc i pot ser una font d'incertesa, ja que en cas de pujada de tipus d'interès s'incrementa cost de la quota mensual sense previ avís.

Tant si voleu sol·licitar una hipoteca amb una taxa d'interès fixa o variable, és important que obtingueu tota la informació necessària ia Finques Riera Blanca us oferim el millor assessorament perquè escolliu l'opció que millor s'adapti a tu.

Afectació a usuaris que volen comprar un habitatge amb estalvis

Les mesures aprovades pel Banc Central Europeu han derivat que creixin les compres d'habitatge sense hipoteca -moltes vegades amb l'objectiu de realitzar inversions o obtenir rendibilitats a llarg termini-, i això pot donar lloc a que les persones tinguin dificultat per trobar una propietat adequada d'acord amb els estalvis.

Vull vendre el meu habitatge: Com m'afecta la pujada de tipus d'interès?

La pujada dels tipus d'interès, a més de tenir un impacte significatiu en la compra d'immobles, també desafavoreix l'oferta immobiliària:

  • Contracció de la demanda: es redueix la quantitat de compradors per l'encariment de les hipoteques, per les quals menys famílies tenen la capacitat d'adquirir un préstec.
  • Allargament del temps mitjà de venda: l'àmplia oferta d'immobles davant d'una escassetat de demanda provoca que els venedors triguin més temps a trobar compradors.
  • Ajustaments en el preu de l'habitatge: si les hipoteques s'encareixen hi haurà menys persones que es puguin permetre comprar una casa i això obligarà els venedors a ajustar el preu.

Si estàs pensant en vendre el teu habitatge, el nostre equip de professionals al sector immobiliari t'informarà de les millors opcions davant les pujades de tipus d'interès.

Quines conseqüències té una pujada de tipus dinterès?

La pujada de tipus d'interès del BCE, com hem explicat anteriorment, afecta qualsevol préstec bancari. Per aquest motiu, les conseqüències de la pujada del tipus d'interès van més enllà de l'habitatge i repercuteixen també a:

  • Les llars per a qualsevol préstec personal, com comprar un vehicle, pagar els estudis, una reforma…
  • Les empreses també tindran dificultats a l'hora de finançar les seves inversions, cosa que pot produir un fre en l'expansió de la seva activitat. Això, alhora, perjudica els consumidors perquè en compensar la pujada de tipus d'interès tindran la necessitat d'encarir els productes o serveis que ofereixen.
  • L'Estat arrossega des de fa anys un deute elevat respecte al PIB però, en comptar amb uns tipus d'interès baixos, tampoc no ha suposat una preocupació excessiva. Tot i això, l'última pujada de tipus d'interès d'Europa evidencia un problema a resoldre urgentment.

Ara que ja coneixes una mica més sobre què significa i com afecta la pujada de tipus d'interès a la compravenda d'habitatges, és important actuar segons el comportament d'aquestes mesures.

A Finques Riera Blanca t'ajudem a prendre la millor decisió en la compravenda del teu habitatge i, a més, et mantindrem informat de totes les noves pujades de tipus d'interès que el BCE té previstes per al Calendari del 2023. Contacta amb nosaltres!

Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles