Què és l'aerotèrmia i quins són els requisits per instal·lar-la

L'aerotèrmia és una solució alternativa i eficient als sistemes convencionals de refrigeració i calefacció. Es caracteritza per utilitzar fonts d'energia renovables i per reduir el consum energètic als edificis, entre altres coses, que a més suposa un estalvi econòmic a les factures.

T'agradaria instal·lar aerotèrmia a casa? A continuació t'expliquem els avantatges de posar aerotèrmia a casa, així com els requisits imprescindibles per instal·lar-los.

Què és l'aerotèrmia?

L'aerotèrmia és una tecnologia que recull l'energia continguda a l'aire exterior per utilitzar-la en sistemes de calefacció, refrigeració i producció d'aigua calenta. A través d'una bomba de calor aerotèrmica aconsegueix extreure la calor de l'aire exterior –fins i tot a temperatures baixes– i la transfereix a l'interior d'un habitatge.
 

energias renovables aerotermia

Tipus d'aerotèrmia

Abans de posar aerotèrmia a casa, és important que conegueu els diferents tipus d'energia que existeixen i quins són els avantatges d'acord amb les necessitats específiques de climatització i eficiència energètica de cada projecte.

Aerotèrmia aire-aire

El sistema d'energia aerotèrmia aire-aire és ideal per climatitzar espais individuals o habitacions específiques. D'una manera eficient i versàtil, la bomba de calor aerotèrmica extreu la calor de l'aire exterior per escalfar i refredar l'aire interior d'un edifici mitjançant unitats de ventilació.

Aerotèrmia aire-aigua

El sistema d'aerotèrmia aire-aigua, en canvi, s'utilitza per escalfar l'aigua d'un sistema de calefacció o també per produir aigua calenta sanitària (banys, dutxes, etc.), cosa que és ideal per climatitzar tot l'habitatge o edifici, ia més permet combinar l'aerotèrmia amb radiadors o terres radiants. La bomba de calor aerotèrmica extreu la calor de l'aire exterior i la transfereix a l'aigua mitjançant un intercanviador de calor.

Aerotèrmia híbrida amb energia solar

L'aerotèrmia híbrida amb energia solar és una bona opció d'estalvi perquè permet maximitzar l'eficiència energètica i reduir notablement el consum d'energia convencional. La combinació d'aerotèrmia amb panells solars fotovoltaics permet aprofitar dues fonts d'energia renovables i reduir al mínim el consum d'energia no renovable.

Avantatges de la bomba de calor aerotèrmica

  • Eficiència energètica, pel fet que és una font denergia renovable i eficient. La major part de lenergia prové de laire (un 70% aproximadament) i la resta de l'electricitat.
  • S'utilitza tant per a l'estiu com per a l'hivern, amb aire condicionat i calefacció respectivament.
  • Estalvi econòmic: a mitjà-llarg termini, l'estalvi a la factura d'energia compensa la inversió inicial que pot ser més costosa que altres sistemes d'energia.
  • Durabilitat i cost de manteniment econòmic. A més, instal·lar aerotèrmia en un pis requereix un muntatge senzill.
  • Menor impacte mediambiental perquè no genera residus, ni fums o olors.
  • Entorn més segur a casa, ja que l'energia aerotèrmica no utilitza combustibles ni flama oberta.

Es pot instal·lar aerotèrmia en una casa ja construïda?

Si tens dubtes respecte a si es pot posar aerotèrmia a una casa ja construïda, la resposta és SÍ.
És cert que la instal·lació d'aerotèrmia en una casa antiga pot requerir certes adaptacions i modificacions, per això sempre és recomanable comptar amb l'assessorament d'un professional qualificat. A més d'avaluar les característiques específiques del vostre habitatge, us ajudaran a determinar la viabilitat i els requisits d'instal·lació necessaris.

Es pot instal·lar aerotèrmia en un pis?

Tot i que hi ha algunes consideracions addicionals a tenir en compte amb motiu de les limitacions i les particularitats d'aquest tipus d'habitatge, sí que és possible instal·lar un sistema d'aerotèrmia en un pis.

No obstant això, abans de posar aerotèrmia en un pis, és recomanable que consultis amb un professional especialitzat en sistemes d'aerotèrmia i climatització perquè avaluï les característiques específiques del teu pis, així com et proporcioni orientació respecte a la viabilitat i els requisits de la instal·lació necessaris.

 

requisitos aerotermia

Requisits per a una instal·lació d'aerotèrmia

Aïllament tèrmic

Un bon aïllament és fonamental per maximitzar l‟eficiència i el rendiment del sistema d‟aerotèrmia en un pis. Per això, et recomanem consultar les normatives i regulacions locals en relació a la instal·lació de sistemes de climatització en pisos per tal de complir amb els requisits establerts.

Espai per a la unitat exterior d'aerotèrmia

Un dels requisits per posar aerotèrmia a un pis és comptar amb un espai on instal·lar la unitat exterior d'aerotèrmia. Mancant un jardí o pati, es pot trobar una solució alternativa d'ubicació en una terrassa, terrat o fins i tot en un espai comunitari, sempre que es consulti amb la comunitat de propietaris o amb l'administració de l'edifici per tal de complir-les regulacions i obtenir els permisos necessaris.

Equip adequat

Segons les instal·lacions de l'habitatge, és molt important comprovar el tipus d'equip que s'adquirirà, a més de determinar-ne la mida i assegurar que compta amb la potència adequada per a l'arrencada.

Grandària de l'habitatge

Adequar l'equip d'aerotèrmia a la mida de l'habitatge és fonamental per dimensionar el sistema correctament. I és que la potència de la bomba de calor ha d'acord amb les necessitats de calefacció i refrigeració de l'habitatge.

Connexions d'electricitat

Per instal·lar aerotèrmia a casa es requereix també una connexió elèctrica adequada per al funcionament correcte. Per fer-ho, és possible que calgui fer una revisió del sistema elèctric de l'habitatge per garantir que pot suportar la càrrega addicional.

Distribució d'aire o aigua calenta

Per determinar la millor solució de distribució daire o aigua calenta, és important avaluar la viabilitat tècnica i les limitacions estructurals de lhabitatge. Per això, és fonamental comptar amb un bon disseny del sistema de distribució per determinar si es poden utilitzar els mateixos conductes o radiadors existents, o cal instal·lar nous elements de distribució.


 

Preu de l'aerotèrmia

El preu genèric de l'aerotèrmia depèn de diferents factors com la mida i la complexitat del sistema, així com del tipus, disseny i configuració.

Les necessitats i les característiques de l'edifici també influeixen en el preu, ja que alguns sistemes poden requerir la instal·lació de conductes de distribució d'aire o sistemes de radiadors, fet que suposa també que s'augmentin els costos. I, per descomptat, cal no oblidar que instal·lar un sistema d'aerotèrmia requereix professionals i se li han de sumar els costos d'instal·lació i la mà d'obra.


→ Preu d'una instal·lació d'aerotèrmia aproximada: entre 5.000 i 24.000 euros.

D'altra banda, el temps d'amortització depèn de diversos factors i pot variar, però normalment els sistemes d'aerotèrmia solen tenir una vida útil perllongada que oscil·la entre 5 i 15 anys. Influeixen els costos inicials, l'estalvi energètic que s'aconsegueixi guanyar, a més de l'ús i el manteniment adequat del sistema.

Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles