Llicències d'obra en comunitat de veïns; què són i com sol·licitar-les

Segons l'article 553-36 del Codi civil de Catalunya, els propietaris tenen dret a modificar-ne l'habitatge sense perjudicar els drets d'altres propietaris. És a dir, sense alterar la seguretat de l'edifici, l'estructura general o altres elements comuns, com ara la façana.

Si esteu pensant en fer obres en un pis, és imprescindible que sol·liciteu les llicències d'obra en una comunitat de veïns abans de procedir a la seva execució. En aquest article t'expliquem què és una llicència d'obres i què cal fer en cas de tractar-se d'obres en comunitat de veïns.

Qui ha de sol·licitar la llicència? És necessari avisar els veïns de la comunitat? Què passa si no demano permís? Continua llegint i trobaràs resposta a totes aquestes preguntes.

Què és una llicència d'obres?

Les llicències d'obres, també conegudes com a llicència urbanística, són permisos de construcció que se sol·liciten a l'Ajuntament abans de fer qualsevol tipus d'obra o reforma.

El principal objectiu d'una autorització d'obra, també coneguda com a llicència urbanística, és garantir que totes les normatives es compleixen i evitar així qualsevol tipus de problema legal o de seguretat.

Segons el Decret legislatiu 1/2010 del 3 d'agost, prescindir d'una llicència d'obres a la Comunitat de Catalunya pot suposar una sanció econòmica segons el grau de la infracció urbanística. A continuació es mostra la quantia de sancions que l'article 219 declara:

Article 219. Quantia de les sancions.
1. Les infraccions urbanístiques lleus se sancionen amb una multa de 300 a 3.000 euros.
2. Les infraccions urbanístiques greus se sancionen amb una multa de 3.001 a 30.000 euros.
3. Les infraccions urbanístiques molt greus se sancionen amb una multa de 30.001 a 1.500.000 euros.
4. Limport de les sancions s'ha dincrementar fins a la quantia del benefici obtingut pels infractors, si aquest és superior.

Llicència d'obres a la comunitat

Si les obres es realitzen a un habitatge o local que s'ubica en un edifici residencial, és imprescindible sol·licitar una llicència d'obres en comunitat de veïns:

Qui ha de sol·licitar la llicència?

La persona o entitat que realitzi les reformes en un habitatge o local seran les responsables de sol·licitar la llicència d'obres a la comunitat de veïns. És a dir, si les reformes es fan en un habitatge particular, serà el propietari qui sol·liciti l'autorització d'obra.

No obstant això, si es fan obres en elements comuns de la comunitat de propietaris, com a la façana oa l'ascensor, serà l'arquitecte, o bé l'empresa contractada per la comunitat la responsable de sol·licitar la llicència, encara que el sol·licitant sempre serà la comunitat com a titular de limmoble.

Quins tràmits cal fer?

Tant la persona com l'entitat encarregada de les obres s'hauran de fer càrrec de les obligacions i responsabilitats legals de la construcció. Aquests són els principals tràmits que cal fer:

  • Presentar la sol·licitud de llicència d'obres a l'Ajuntament a què correspongui l'edifici on es realitzaran les obres.
  • Adjunteu tota la informació requerida, de vegades fins i tot cal incloure el projecte tècnic de l'obra.
  • Pagar totes les taxes corresponents a la sol·licitud de lautorització dobres.
  • Esperar que l'Ajuntament aprovi o denegue la llicència d'obres.
  • Comunicar a la comunitat de veïns la data dinici de les obres, així com la seva durada o qualsevol altra informació rellevant.

Procediment de llicència d'obra per a comunitat de propietaris a Barcelona

Tot i que cada Ajuntament té la seva pròpia normativa administrativa, aquests són els tràmits més importants que has de gestionar si realitzaràs obres en una comunitat de veïns a Barcelona:

  • Comunicat d'obres: Permís per a la realització d'obres interiors, que no afectin elements externs ni estructura com la façana.
  • Permís d'urgència: Permís que hem de sol·licitar en cas que algun element de lhabitatge o edifici pugui causar algun dany a una persona o objecte.
  • Comunicat immediat d'obres: Permís que cal disposar en cas que l'obra necessiti la intervenció d'un tècnic.
  • Comunicat diferit d'obres: Permís a sol·licitar en cas d'haver-hi algun tipus de catalogació urbanística o protecció històrica/artística a la zona afectada.

En cas que l'habitatge, local o edifici estigui situat en una altra localitat, els tràmits a realitzar i sol·licitar seran diferents. Si et trobes a Hospitalet de Llobregat, consulteu-nos!

Tipus de llicència per a comunitats

Depenent de la importància de l'obra, l'ordenança municipal distingeix dos tipus de llicències i permisos:

  • Obra major, que engloba les obres en elements comuns de la comunitat de propietaris, incloent-hi l'estructura, la façana, la ubicació de les instal·lacions de sanejament o la seva seguretat, entre d'altres. Aquest tipus de llicències dobra
  • Obra menor, que correspon a aquelles obres que compten amb una senzillesa tècnica, amb prou feines hi ha una alteració constructiva i el seu pressupost és més econòmic.

Llicència si faig obres a la meva propietat

Les obres en un pis de comunitat de veïns, encara que sigui dins de l'habitatge, sol ser una molèstia per al veïnat pels sorolls, la brutícia i la invasió dels obrers a les zones comunes. És llavors quan ens poden sorgir les preguntes següents:

He de demanar permís a la comunitat de veïns?

La resposta és DEPÈN.
Si es tracta d'una reforma del bany, de la cuina o d'alguna habitació interior no cal demanar permís als veïns de la comunitat, encara que tal com ve detallat a l'Art. 553-36 del Codi Civil, si és obligatori comunicar-ho .

D'altra banda, si l'obra que has de fer a la teva propietat suposa l'alteració d'elements comuns de la comunitat de propietaris, sí que serà obligatori obtenir el permís, segons l'acord de la junta de propietaris.

Com avisar de les obres?

La manera de comunicar a la comunitat de la realització d'obres en un pis dependrà del tipus d'obra, però en línies generals es podria generalitzar de la manera següent:

  1. Comunicar a la junta de veïns o a l'administrador de la comunitat sobre el tipus d'obra que es vol fer.
  2. Presentar la llicència d'obres obtinguda prèviament per l'Ajuntament o l'entitat competent corresponent.
  3. Enviar un comunicat als veïns que informi sobre l'obra (data d'inici, durada, mesures de seguretat, possibles inconvenients que puguin causar…). Pot ser mitjançant una circular o col·locant l'avís en una zona de pas.
  4. Facilitar la informació de contacte amb un número de telèfon correu electrònic perquè els veïns puguin manifestar les vostres preguntes o preocupacions respecte a l'obra.

He d'avisar tots els veïns?

En cas que la reforma afecti alguna zona comuna de l'edifici o de la urbanització, no només cal avisar tots els veïns, sinó que també és imprescindible el consentiment de la comunitat.

Què passa si no aviso?

Mentre que l'incompliment de les normatives de la llicència d'obres pot comportar multes i sancions, les obres no aprovades en junta de propietaris us poden ocasionar problemes en la convivència amb ells, així com alguna multa o indemnització per danys i perjudicis. Addicionalment, l'incompliment també pot comportar haver de reposar l'obra al seu estat original.


 

Finques Riera Blanca, especialistes en la tramitació de llicència d'obres per a comunitats de propietaris

Has de realitzar obres en un pis amb comunitat de veïns i necessites sol·licitar la llicència d'obres? A Finques Riera Blanca comptem amb un equip d'arquitectes i administradors de finques professionals que t'ajuden a resoldre els llargs i tediosos tràmits que suposen les llicències d'obres en comunitats de veïns. Posa't en contacte amb nosaltres i demana informació sense compromís.
Sobre finques Riera blanca
Un equipo de profesionales expertos en administración de fincas y asesoría legal, fiscal, laboral y técnica. La gestión de su comunidad o negocio, en buenas manos!
Últims artícles